امروز پنجشنبه 26 مرداد 1396 -

به همت بانک خون بند ناف رویان جهاددانشگاهی آذربایجان‌شرقی؛ سمینار سلول‌های بنیادی، کاربرد‌ها، پتانسیل‌ها و چشم‌انداز در تبریز برگزار شد

سمینار سلول‌های بنیادی، کاربرد‌ها، پتانسیل‌ها و چشم‌انداز، به همت دفتر نمایندگی بانک خون بند ناف رویان جهاددانشگاهی آذربایجان‌شرقی در تبریز برگزار شد.
تاریخ : شنبه 21 مرداد 1396

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی،
مرتضی ضرابی، مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان در این سمینار با اشاره به اینکه در کشور ما ۱۵ هزار نمونه‌ خون بند ناف ذخیره شده است، گفت: ۸۰ هزار نمونه به طور خصوصی نگهداری می‌شود و همچنین اطلاعات ژنتیکی ۵۰ هزار نمونه نیز استخراج شده که در سطح منطقه بی‌نظیر است.
وی، با تاکید بر اینکه خون بند ناف مملو از سلول‌های بنیادی است، اظهار کرد: در بانک خون بند ناف، ابتدا خون بند ناف جمع شده و به مراکز مربوطه انتقال می‌یابند تا فریز شده و مورد استفاده قرار گیرند.
ضراب، با تاکید بر اینکه دو الگو برای نگهداری نمونه‌های بند ناف داریم، خاطرنشان کرد: یک الگو شامل بانک عمومی خون بند ناف بوده و خانواده‌هایی که در آستانه‌ تولد نوزاد هستند، خون بند ناف را اهدا کرده و مالکیتی در این نمونه ندارد، هزینه‌ای نیز بابت نگه‌داری از نمونه دریافت نمی‌شود؛ نمونه‌ی دیگر نیز بانک‌های خانوادگی یا خصوصی بوده و خانواده‌هایی که در آستانه‌ تولد نوزاد هستند، نمونه را برای خودشان در بانک خون نگه‌داری کرده و در قبال آن هزینه پرداخت می‌کنند، این دو الگو در پژوهشگاه خون بند ناف رویان جهاد دانشگاهی وجود دارد.
مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان جهاددانشگاهی با اشاره به مزیت نگهداری خون بند ناف در بانک‌ خون و مقایسه‌ آن با استخراج سلول‌های بنیادی از مغز استخوان، بیان کرد: دسترسی به خون بند ناف در زمان مورد نیاز بسیار راحت بوده و در کمتر از چند دقیقه، نمونه از بانک پیدا شده و کمتر از دو هفته در اختیار مراکز قرار می‌گیرد، اما استخراج سلول‌های بنیادی از مغز استخوان سه تا شش ماه زمان می‌خواهد.
ضرابی، با بیان اینکه دو و نیم میلیون نمونه‌ خون بند ناف در بانک‌های خصوصی در دنیا ذخیره شده است، متذکر شد: روند استفاده از خون بند ناف رو به افزایش بوده و می‌تواند به عنوان گزینه‌ای مورد استفاده در روند درمان بیماری‌ها مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه در بانک خون بند ناف با محدودیت تعداد سلول مواجه هستیم، گفت: به دنبال استفاده از دو کیسه‌ خون بند ناف، آمار استفاده از خون بند ناف در پیوند در افراد بالغ، بیش از کودکان شده و در حال افزایش است.
مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان با تاکید بر اینکه خون بند ناف، خون محیطی و مغز استخوان سه منبع سلول‌های بنیادی است، افزود: بانک‌های خصوصی در دنیا گسترش زیادی دارند، در کشور ما نیز بانک خون بند ناف رویان، ثبت جهانی شده است؛ بانک‌های خون دنیا تحت استانداردهای متعددی فعالیت می‌کنند که مهم آن "ای بی بی" است و بانک‌هایی که عضو شبکه‌ی نت کورد هستند می‌توانند از دیگر اعضای این شبکه در صورت نیاز خون بند ناف بگیرند.
ضرابی با تاکید بر اینکه نمونه خون بند ناف باید در کمتر از ۲۴ ساعت به بانک خون منتقل شود، افزود: امسال بزرگترین پروژه استفاده از سلول‌های بنیادی در بیمارانی که فلج مغزی شده‌اند را با همکاری مرکز طبی کودکان، ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آغاز می‌کنیم که بزرگترین پروژه برای درمان بیماران مبتلا به فلج مغزی یا سی پی است.
مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان با اشاره به تجربه‌ پیوند سلول‌های بنیادی بیان کرد: نزدیک به ۱۰۰ پیوند با استفاده از سلول‌های بنیادی خون بند ناف در بیمارستان شریعتی انجام شده که سهم بانک خون بند ناف رویان از این تعداد، ۲۰ نمونه است.
جعفر محسنی، رئیس سازمان جهاددانشگاهی آذربایجان شرقی نیز در این سمینار با بیان اینکه تاکنون ۳ هزار و ۵۰۰ نمونه در این استان ذخیره سازی شده است، گفت: عملاً ۸۰ نوع بیماری در دنیا توسط سلول‌های بنیادی قابل درمان است.
وی، با اشاره به اینکه تکنیک‌های مختلفی برای ژن درمانی وجود دارد، خاطرنشان کرد: ژن ترابی استفاده از ژن‌های سالم جایگزینی با ژن معیوب است و می‌توانیم از این طریق ژن بیماری را حذف یا ژن را تقویت کنیم، یا حتی می توان ژن سالم را تقویت کرد؛ برای انجام ژن درمانی نیاز است که مستقیماً بتوان اطلاعات ژنی را به داخل سلول بیمار منتقل کرد، این روش معایبی هم دارد که کنترل کردن تعداد سلول‌های مورد درمان در آن غیرقابل کنترل است.
رئیس سازمان جهاددانشگاهی آذربایجان‌شرقی اضافه کرد: برای جایگزینی یا غیرفعال کردن یک ژن جهش یافته غالب که فرآورده غیر طبیعی آن موجب بیماری می‌شود، می‌توان ژن درمانی را در این راستا انجام داد.
وی با بیان اینکه سلول‌های بنیادی به سه گروه سلول‌های جنینی، بالغ و دستگاری شده در آزمایشگاه تقسیم می‌شود، گفت: منشا اصلی سلول‌های بالغ مغز استخوان بوده و مزیت‌شان نیز این است که از خود فرد گرفته می‌شود، مزیت سلول‌های بنیادی جنینی خود تکثیری و تکثیر قابل توجه‌شان است.