امروز دوشنبه 03 مهر 1396 -
توسط پژوهشگران پژوهشکده معتمد؛
فازعملیاتی طرح تحقیقاتی "مقایسه فنوتیپ وعملکرد سلول‏ های مزانشیم انسانی مشتق شده از بافت چربی، مغزاستخوان، پرده جنینی و بافت جفت" اتمام یافت

فاز عملیاتی طرح تحقیقاتی "مقایسه فنوتیپ و عملکرد سلول ‏های مزانشیم انسانی مشتق شده از بافت چربی، مغز استخوان، پرده جنینی و بافت جفت" توسط پژوهشگران گروه پژوهشی ایمنی درمانی سرطان و پزشکی ترمیمی پژوهشکده معتمد - مرکز تحقیقات سرطان پستان- جهاد دانشگاهی به اتمام رسید.
تاریخ : دوشنبه 26 تير 1396

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی، با توجه به اینکه، شرایط التهابی مزمن که به‌ وسیله موتاسیون های ژنتیکی، بیماری‌های اتوایمیون و در معرض قرار گرفتن در مقابل فاکتورهای محیطی ایجاد می‌گردد می‌تواند ریسک ابتلا به سرطان را افزایش دهد؛ مطالعات اپیدمیولوژیکی نشان داد که بیش از 25 درصد از مرگ‌و میر ناشی از سرطان به دلیل التهاب مزمن بوده است. اگرچه التهاب به‌عنوان یک واکنش محافظتی متمرکز یافته بافتی با علائمی چون درد، قرمزی، تورم و در بعضی مواقع از دست دادن عملکرد مشخص شده است، امروزه نقش آن در بعضی از بیماری‌ها مانند سرطان به‌خوبی شناخته شده است.
لارم به ذکر است که، التهاب حاد که به‌عنوان عکس‌العمل دفاعی محسوب می‌گردد اگر به التهاب مزمن تبدیل شود، می‌تواند به سرطان، دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، ریوی و عصبی منجر گردد؛ لذا، یکی از روش های درمانی که امروزه توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است، سلول درمانی به عنوان درمان کمکی برای بیماری‏ های ایمونولوژیک (بیماری‏ های مزمن و خود ایمنی) و غیر ایمنولوژیک (مهندسی بافت، ترمیم، بیماری‏ های تخریب کننده و بدخیم از جمله سرطان) است.
 از مهم‏ترین کاندید هایی که برای این خط درمانی جدید مطرح می شوند میتوان به سلول‏ های بنیادی بزرگسالان که تحت عنوان سلول‏ های بنیادی مزانشیم معرفی می شوند اشاره کرد. سلول‏ های بنیادی مزانشیمی سلول ‏های بالغ غیر خونساز چند ظرفیتی و خودنوساز هستند. این سلول‏ ها اولین بار از مغز استخوان جدا شده و  به عنوان استاندارد طلایی در مطالعات سلول درمانی به حساب می‏آیند.
یکی از بزرگ‏ترین چالش ‏های استفاده از سلول مزانشیم مغز استخوان در سلول درمانی، روند پردرد بودن و پرهزینه بودن استخراج این سلول‏ ها است که استفاده از این سلول‏ ها را به عنوان کاندید برای پیوند آلوگرافت (پیوند از فرد دیگر به بیمار) با محدودیت مواجه کرده است.
گروه پژوهشی ایمنی درمانی سرطان و پزشکی ترمیمی در این مطالعه 3 منبع بافت چربی، جفت و پرده جنینی را به عنوان جایگزینی برای مغز استخوان پیشنهاد می‏ نمایند که تامین آنها مشکلات و دشواری های مغز استخوان را ندارند. در واقع بافت جفت و پرده ‏های جنینی پس از عمل سزارین از نوزاد جدا شده و به عنوان زباله های بیمارستانی دور ریخته می شوند. بافت چربی نیز به راحتی با استفاده از عمل ساکشن قابل جداسازی می باشد. پس از بررسی نتایج حاصل از این مطالعه و با مقایسه ویژگی‏ های فنوتیپی، توانایی تکثیر،  تمایز و تعدیل سیستم ایمنی سلول مزانشیمی که از 3 بافت پیشنهادی انجام شد با اثبات یکسان بودن ویژگی‏ های حیاتی و ضروری سلول‏ ها توانستیم نشان دهیم که توانایی هر یک از این سلول های مزانشیم در تمایز به استخوان، غضروف و چربی و همچنین تعدیل سیستم ایمنی با یکدیگر متفاوت است .
امید است نتایج این مطالعه به ما این امکان را در آینده بدهد که برای سلول درمانی با توجه به نوع بیماری فرد از منبع سلول مزانشیمی استفاده کنیم که بیشترین کارایی را برای فرد بیمار به همراه داشته باشد. که این رویکرد ما را به سمت پزشکی شخصی سوق میدهد.
گفتنی است؛ طرح فوق به صورت پایانامه دانشجویی دکتر سپیده کاظمی در گروه ایمنی درمانی سرطان و پزشکی ترمیمی پژوهشکده و با همکاری دکتر بهنام صادقی، محمد هادی توحیدلو، دکتر کاظم پریور، دکتر نسیم حیاتی رودباری و دکتر پریچهر یغمایی انجام شده است.

کاروان اربعین