امروز يكشنبه 02 مهر 1396 -
اخبار : فرهنگي
محمدرضا واعظ مهدوی عنوان کرد:
کار آفرینی، ترویج فرهنگ اسلامی و نهادینه کردن علم؛ وظایف مهم جهاد دانشگاهی

معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان مدیریت در همایش فرهنگ دانشگاهی و نهادینه شدن گفتمان علم، جهاد دانشگاهی را یک نهاد مردمی دانست و گفت: ایجاد کارآفرینی و خودباوری و ترویج الگوهای موفق، مشارکت در ترویج فرهنگ اسلامی و نهادینه شدن علم و مشارکت در ترویج و ارتقاء کرسی‌های نظریه‌پردازی سه وظیفه مهم در عرصه فرهنگی است که به جهاد دانشگاهی محول شده است.
تاریخ : چهار شنبه 27 بهمن 1395

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از ایکنا، محمدرضا واعظ مهدوی معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور در همایش فرهنگ دانشگاهی و نهادینه شدن گفتمان علم در راستای تحقق نقشه جامع علمی کشور با تاکید بر وظایف جهاد دانشگاهی در پیشبرد علم و فرهنگ کشور در سخنرانی خود بیان کرد: این طور که در سند جامع برنامه کشور قید شده است ۷ ماموریت به جهاد دانشگاهی محول شده است که ۳ ماموریت آن در حوزه فرهنگ است که شامل ۱- ایجاد کارآفرینی و خود باوری و ترویج الگوهای موفق ۲- مشارکت در ترویج فرهنگ اسلامی و نهادینه شدن علم در راستای فرهنگ اسلامی ۳- مشارکت در ترویج و ارتقاء کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره می‌شود.
وی در ادامه در رابطه با جهاد دانشگاهی بیان کرد: جهاد دانشگاهی یک نهاد انقلابی بوده است و ما در سال‌های پیش از انقلاب امیدوار بودیم که دانشگاه‌های ما روزی به رسالت اصلی خود عمل کنند؛ در آن سال‌ها ما که دانشجو بودیم احساس می‌کردیم اساتید به وظایف خود درست عمل نمی‌کنند، نسبت به وضعیت کشور حساس نیستند و کار خود را کاملا درست انجام نمی‌دهند، در واقع از مردم نبودند. در آن سال‌ها در جمع دانشجویی می‌گفتیم که اگر روزی به جایی رسیدیم این روند را تغییر خواهیم داد. در سال‌های آغازین انقلاب، جهاد دانشگاهی رسالت داشت که دانشگاه را مردمی کند و آن را وارد جامعه کند. امروز نیز رسالت‌ها پا برجا است و همچنان ادامه دارد.
واعظ مهدوی با تاکید بر سه وظیفه فرهنگی که به جهاد دانشگاهی محول شده است، ادامه داد: همانطور که برای مسلمانان در روز حداقل ۵ بار خواندن سوره حمد واجب شده است، برای جهاد دانشگاهی نیز تکرار کردن وظایف خود واجب است. ما به عنوان سازمان برنامه و بودجه از جهاد دانشگاهی در این زمینه‌ها گزارش عملکرد می‌خواهیم.
وی در تدوین سه برنامه فرهنگی دانشگاهی گفت: در تعمیق کرسی‌های مناظره، نقد و بررسی باید بررسی شود جهاد دانشگاهی کجا قرار دارد. من در این رابطه به جهاد دانشگاهی پیشنهاد می‌کنم کرسی‌ها را در استان‌های مختلف با موضوعاتی که جهاد دانشگاهی در آن صاحب نظر شده است، راه‌اندازی کند. در برنامه نهادینه شدن علم و ترویج فرهنگ اسلامی می‌توان گفت امروزه علم را مدرک می‌دانند و مدرک فرد را ملاکی برای میزان علم آن شخص قرار داده‌اند. امروز که پیشرفت علم بسیار سریع است و دانشمندان در لحظه به علوم جدیدی دست پیدا می‌کنند گفته شده تنها ۱۵ درصد از علم انسان به کار گرفته شده است و باقی علم و توانایی انسان شامل دانش ضمنی می‌شود. در برآوردهایی که انجام شده است، در علوم کشاورزی علم بسیار تاثیرگذار بوده است، اما اکثر کشاورزان جامعه ما سواد کمی دارند، اما از دانش ضمنی بالایی برخوردار است، این دانش ضمنی اگر کمی با علوم آکادمی ترکیب شود، بازده بهتری خواهد داشت، در واقع نهادینه شدن علم به باز تعریف کردن علم باز می‌گردد. در رابطه با ارتقا کار آفرینی و ترویج الگوهای موفق نیز باید توجه داشته باشیم که آیا کار آفرینی همان اشتغال زایی است؟ در واقع کار آفرینی در بنیه‌ خود اشتغالی کشورها استوار است و کشورهای در حال توسعه بیشترین پتانسیل را برای کار آفرینی دارند اما خود اشتغالی یک تهدید بسیار بزرگ به همراه دارد و آن هم این است که کارها بسیار سریع شکل می‌گیرند و سریعا جمع می‌شوند. شناخت موانعی که بر سر راه کار آفرینی وجود دارد مانند فساد، ترجیح‌ دادن برنامه‌های کم بازده به برنامه‌های پر بازده و زیاده خواهی از وظایفی است که جهاد دانشگاهی در حوزه کار آفرینی باید پیگیری کند. در حقیقت برگزاری نشست‌ها و صحبت کردن تنها ده درصد از کار است و ۹۰ درصد کار اقدام کردن و دست به کار شدن است.
وی در پایان در رابطه با نقش فرهنگ در ایجاد پیشرفت در جامعه پرداخت و گفت: تا وقتی که این موانع در فرهنگمان وجود دارد کارها پیش نمی‌روند، برای تثبیت فرهنگ باید قاعده‌گذاری شود و نظام پاداش مورد بررسی قرار بگیرد؛ باید ببینیم که آیا اینکه براساس مدرک به کارکنان حقوق می‌دهیم کاری صحیح است یا خیر و در راستای فرهنگ‌سازی سازه‌های ذهنی جامعه نیز باید تغییر کند. این قضیه باید مورد توجه سیاست‌گذارانی که در عرصه فرهنگی فعالیت می‌کنند، همیشه مورد توجه قرار بگیرد.

کاروان اربعین