امروز يكشنبه 28 آبان 1396 -

به همت پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی صورت گرفت؛ ثبت اولین سامانه هرباریوم دیجیتال ایران در ایندکس بین المللی هرباریوم‌های جهان

اولین سامانه هرباریوم دیجیتال ایران که سال 1393 در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی راه اندازی شده بود، با کد انحصاری IMPH در ایندکس بین المللی هرباریوم‌های جهان Herbariorum) (Indexبه ثبت رسید.
تاریخ : شنبه 11 دي 1395

به گزارش روابط عمومي پژوهشكده گياهان دارويي این هرباریوم قابلیت نگهداری بیش از 14 هزار نمونه گیاهی را دار می‌باشد که اکنون بالغ بر چهار هزار نمونه گیاهی را درخود جای داده است. همچنین این مجموعه توانایی ارایه خدمات مختلف از جمله شناسایی گیاهان، ارایه کد هرباریومی، انجام پروژه‌های دانشجویی نظیر تاکسونومی، فلورستیک، اتنوبوتانی، کموتاکسونومی و ...را نیز داراست.
هرباریوم" یکی از مهم ترین بانک‌های نگهداری گیاهان است که به محققان و پژوهشگران اجازه می‌دهد تا بدون لطمه به محیط طبیعی گیاهان، مواد گیاهی لازم را در اختیار داشته باشند.
هرباریوم، در واقع محلی است که در آن نمونه‌های خشک شده گیاهان به شیوه‌های علمی خاص نگهداری می‌شود. اهمیت هرباریوم‌ها به نسبت تعداد نمونه‌های موجود در آنها و وسعت مناطقی است که نمونه‌های گیاهی آن را در بردارد.
پژوهشکده گیاهان دارویی نیز با هدف جمع آوری، شناسایی و ایجاد بانک داده‌ها اقدام به راه‌اندازی هرباریوم گیاهان دارویی کرده است. این هرباریوم که سامانه‌ای پویا برای شناسایی گونه‌های بومی و غیر بومی است، با  مساحتی بالغ بر 800 متر مربع و گنجایشی با حدود 40 هزار نمونه فعالیت خود را از خرداد 1385 آغاز کرد.
در این هرباریوم هم اکنون بیش از 2 هزار و 500 نمونه گیاهی و حدود 500 گونه گیاهی وجود دارد و 40 تا 50 مورد آن گیاه بومی کشور است.
محققان این بخش ضمن رصد کردن رویشگاه‌های گیاهان دارویی ایران و جمع‌آوری و شناسایی آنها اقدام به مطالعات گیاهان‌شناسی مردمی نیز می‌کنند؛ به این معنا که ضمن شناسایی گونه‌های گیاهی، با مراجعه به مردم اطلاعاتی در زمینه طب سنتی گیاهان دارویی منطقه کسب می‌کنند و به این ترتیب این داده‌ها که از نسلی به نسل دیگر بدون مکتوب شدن در منابعی، منتقل می‌شود، در یک بانک داده‌ جمع‌آوری خواهد شد.
کشف و معرفی 6گونه گیاهی جدید به دنیا از جمله فعالیت‌های عمده این هرباریوم است که از آن جمله می‌توان به کلماتیس ایرانی (Clematis Iranica)، لاتیروس الموتی (Lathyrus Alamutenisis) و فرولا کوه‌های هزار لاله (Ferula hezarlalehzarica) اشاره کرد.

جهاددانشگاهی و واحدهای سازمانی آن در یک نگاه