امروز دوشنبه 08 خرداد 1396 -

توسط مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران؛ کارگاه عملی آموزش و ساخت gRNA برگزار می شود

مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران به دنبال برگزاری دو دوره موفق کارگاه آموزشی تئوری معرفی تکنولوژی های ویرایش ژنوم یوکاریوتی با تاکید بر تکنولوژی مدرن CRISPR/Cas9، در نظر دارد این کارگاه را به صورت عملی نیز برگزار کند.
تاریخ : سه شنبه 02 آذر 1395

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، دکتر سیدابوالحسن شاهزاده فاضلی رییس این مرکز در خصوص اهمیت برگزاری این کارگاه گفت: ایجاد موجودات و سلول های بهبود یافته ژنتیکی به منظور ارتقاء زندگی بشر توسط دانشمندان آگاه در حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی، جانوری و میکربی همواره حساسیت هایی را برای افراد آگاه و ناآگاه به این مباحث به همراه داشته است.
فاضلی بیان کرد: با ظهور و استفاده از  تکنولوژی قدرتمند  ویرایشگر ژنومی CRISPR/Cas9  و استفاده از آن در تولید نسل جدید موجودات تراریخته می توان امیدوار بود که برخی از این حساسیت ها تقریبا از بین برود. تحقیقات سه سال اخیر در این مورد که در مجلات معتبری مانند Nature و Science به چاپ رسیده است و همچنین خرید امتیاز اجازه استفاده تجاری از این تکنولوژی توسط شرکت های بزرگ در دنیا  گواه اهمیت و سود آوربودن آن است.
وی افزود: با استفاده از شکلی خلاقانه از تکنولوژی CRISPR/Cas9 بدون اینکه ژن و یا عناصر ژنتیکی از جنس DNA به سلول و یا ژنوم موجود هدف وارد شود می توان یک یا چندین ژن را خاموش و یا تغییرات اپی ژنتیک مفید را ایجاد کرد، بدین صورت که با مخلوط کردن پروتئین برنده Cas9 و یا RNA کد کننده آن با مولکول کایمر شناساگر ژن هدف به نام gRNA  و انتقال همزمان این دو به سلول دلخواه می توان یک یا چندین ژن را خاموش و یا تغییرات اپی ژنتیک سودمند در سطح ژنوم ایجاد نمود. نکته بسیار مهم در این شکل جدید از خاموشی ژن، عدم ورود مولکول DNA جدید به ژنوم سلول هدف می باشد که این نکته برطرف کننده بخش زیادی از حساسیت های ایمنی زیستی مرتبط با موجودات تراریخته است.
فاضلی همچنین آشنایی محققان با تکنولوژی CRISPR/Cas9 و معرفی کاربردهای آن در حوزه بیوتکنولوژی مدرن و آموزش طراحی و ساخت عملی مولکول gRNA برای ژن و یا ژن های هدف در لوله آزمایش را از اهداف این کارگاه برشمرد و افزود: سنتز مولکول gRNA توسط شرکت های خارجی هزینه بالایی به همراه دارد که پس از پایان این کارگاه انتظار می رود شرکت کنندگان بتوانند مولکول های gRNA مربوط به پروژه های خود را در آزمایشگاه سنتز کنند.
همچنین در این کارگاه موارد مربوط به بروز برش های غیر هدف (Off-Targets) در ژنوم و نحوه شناسایی و تصحیح بیوانفورماتیکی و آزمایشگاهی این تغییرات ناخواسته به شرکت کنندگان آموزش داده خواهد شد.
گفتنی است، این کارگاه به مدت 2 روز از 19 تا 20 اسفندماه برگزار می شود.
علاقمندان می توانند جهت اطلاع از سرفصل ها و پیش ثبت نام کارگاه (با تکمیل فرم ثبت نام )به سایت WWW.IBRC.IR مراجعه کنند.