امروز يكشنبه 02 مهر 1396 -
با تلاش محققان پژوهشکده فرآوري مواد معدني جهاددانشگاهي تربيت مدرس صورت گرفت؛
کسب دانش فني توليد "کنسانتره فلوئوريت عيار اسيدي" با ایجاد ارزش افزوده 400 درصدی

محققان پژوهشکده فرآوري مواد معدني جهاددانشگاهي واحد تربيت مدرس موفق به کسب دانش فني توليد کنسانتره فلوئوريت عيار اسيدي با ویژگی فلوئوريت بيش از 97 درصد، سيليس کمتر از 5/1 درصد و گوگرد کمتر از 1/0 درصد در اقتصادي ترين و عملياتي ترين مسير فرآوري ممکن شده اند.
تاریخ : شنبه 22 آبان 1395

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهي تربيت مدرس، مهدی ذاکری سرپرست پژوهشکده فرآوری مواد معدنی با بیان اینکه توسعه تکنولوژيکي فرآوري ماده معدني ارزشمند فلوئوريت جهت فعال شدن مجدد معادن متعدد نيمه فعال يا متروکه یکی از اهداف این پژوهشکده می باشد، تصریح کرد: در راستای این هدف اجرای طرح تحقيقاتي "توليد کنسانتره فلوئوريت عيار اسيدي (97%) از کانسنگ فلوئوريت در مقياس آزمايشگاهي با رويکرد اقتصادي" در دستور کار پژوهشگران این واحد قرار گرفت.
وی افزود: طي دو سال تلاش مستمر، محققان اين مجموعه موفق به کسب دانش فني توليد کنسانتره فلوئوريت عيار اسيدي (فلوئوريت بيش از 97 درصد، سيليس کمتر از 5/1 درصد و گوگرد کمتر از 1/0 درصد) در اقتصادي ترين و عملياتي ترين مسير فرآوري ممکن شده اند.
عضو هیأت علمی گروه کانه آرایی و هیدرو متالورژی پژوهشکده فرآوری مواد معدنی جهاددانشگاهی تربیت مدرس افزود: فلوئوريد کلسيم با فرمول شيميايي CaF2 از پايدارترين ترکيبات فلوئورين در طبيعت است که از نظر کاني شناسي تحت عنوان فلوئوريت و از نظر تجاري با نام فلوئوراسپار شناخته مي‌شود. اين ترکيب شيميايي با عيار متالورژيکي (80-60 درصد)، يکي از مهمترين مواد مصرفي در صنايع داخل کشور بويژه ذوب آهن و آلومينيم مي باشد و جايگزين ديگري نيز ندارد.
ذاکری با بیان اینکه ايران با در اختيار داشتن 2/1 درصد از ذخاير فلوئوريت دنيا  و سهم استخراجي 82/0 درصد، يکي از اصلي ترين توليدکنندگان فلوئوريت با عيار متالورژيکي در منطقه به شمار مي آيد، گفت: سهم ایران از صادرات جهانی فلوئوريت با داشتن بيش از 1/3 ميليون تن ذخيره احتمالي و 5/1 ميليون تن ذخيره قطعي فقط 01/0 درصد است.
وی عيار نسبتا بالای معادن و ذخاير فلوئوريت در ايران عامل اصلی کاهش سهم ایران از صادرات جهانی فلوئوریت عنوان کرد و افزود: بازار داخلي مناسب براي کنسانتره بالاي 60 درصد اين محصول در صنايع ذوب و فولاد باعث عدم توجه معدنکاران به فرآوري و صرفاً اکتفا به سنگ�جوري دستي براي فروش هر چه سريع�تر محصول است که اين امر باعث شده است که بازيابي فلوئوريت بسيار پايين و بخش قابل توجهي از آن به دپوهاي باطله منتقل گردد.
سرپرست پژوهشکده فرآوری مواد معدنی افزود: تولید ماده اولیه مورد نیاز در صنايع شيميايي توليد کننده اسيد هيدروفلوئوريک (HF) و تفلون از دیگر دستاوردهای فرآوری و تولید کنسانتره عیار اسیدی فلوئوریت است .
ذاکری ساير کاربردهاي فلوئوريت را در ساخت عدسي هاي شيئي، منشور، شيشه هاي فلينتي، شيشه هاي سفيد يا اوپال، لعاب سراميک، پوشش‌هاي الکترودهاي جوشکاري، کاتاليزور، مواد شيميايي نظير آلومينيوم‌تري فلورايد، مواد آرايشي عنوان کرد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر، تمرکز فعاليت هاي تحقيقاتي اين مجموعه بر راه اندازي واحد پايلوت توليد کنسانتره مذکور است تا بتوان با برآورد اقتصادي بهتر، فرايند مقدمات اجراي صنعتي آن را فراهم ساخت.
ذاکری در خاتمه اظهار امیدواری کرد که با اجراي موفق اين طرح بتوان علاوه بر کارآفريني براي نيروي انساني، ارزش افزوده 4 -3 برابري محصول، توسعه معادن مربوطه و کاهش حجم دپوهاي باطله به خودکفايي در زمينه توليد اين محصول دست یافت و شاهد صادرات این محصول به سایر کشورها باشیم.

کاروان اربعین