امروز يكشنبه 28 آبان 1396 -

در نشست علمی «وحی و سکولاریسم» مطرح شد: وحی پیامبر(ص) نیازمند تفسیر است نه تعبیر

به همت مرکز قرآن و معارف دین سازمان جهاددانشگاهی تهران، نشست علمی وحی و سکولاریسم (نقد دیدگاه رؤیا انگاری وحی) با حضورحجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه، رییس موسسه پژوهشی فلسفه ایران، حجت‌الاسلام‌ابوالفضل ساجدی مدیرقطب علمی فلسفه دین پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و حجت‌الاسلام علیرضا قائمی‌نیا، عضو گروه معرفت‌شناسی پژوهشگاه، روز دوشنبه ۱۷ آبان در دانشکده الهیات دانشگاه تهران برگزار شد.
تاریخ : چهار شنبه 19 آبان 1395

به گزارش روابیط عمومی سازمان جهاددانشگاهی تهران، در این نشست حجت‌الاسلام ساجدی با تبیین دیدگاه اخیر عبدالکریم سروش درباره رؤیا انگاری وحی عنوان کرد: سروش پیش‌تر وحی را تجربه‌ دینی پیامبر(ص) و یا مبتنی بر استعداد شاعری و نبوغ خاص ایشان دانسته بود. ادعای اول او این است که وحی چیزی جز مشاهدات پیامبر نیست که این هم در عالم رؤیا اتفاق افتاده؛ بنابراین وحی باید تعبیر شود نه تفسیر. در پاسخ باید گفت اولا ارتباط پیامبر با وحی یک مشاهده نبوده بلکه مخاطبه است که در عالم رویا اتفاق نیفتاده آنهایی هم که در رؤیا بوده متفاوت از سایر مشاهدات صورت گرفته است، پس آنچه اتفاق افتاده نیاز به تفسیر دارد نه تعبیر!
در ادامه نشست، حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه بیان کرد: وحی شناسی ساحتهای مختلفی دارد ازجمله سنخ معرفتی وحی، هستی شناسی وحی و بحث پدیدار شناسی وحی که بحث رویا انگاری وحی مربوط به حوزه پدیدارشناسی وحی است. البته بحث "رویاانگاری وحی" را اولین بار نصر حامد ابوزید مطرح کرد. یکی از نقدهای مهمی که به این نظریه وارد است عدم وجود روش شناسی مشخص و مدونی در روش بحث می باشد. از طرف دیگر وقتی فهم قرآن با قواعد زبان شناختی قابل تحقق است چرا باید روش رویا انگارانه به بررسی وحی بپردازیم.
این پژوهشگر فلسفه دین در ادامه بحث به بررسی رؤیا و خواب پرداخت و با اشاره به سیره عملی پیامبر(ص) آن را بهترین گواه بر نقض این نظریه دانست و رفتار پیامبر(ص) را نمونه و دلیل کافی برای آگاهانه بودن فرآیند وحی برشمرد.
رییس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه در پایان سخنانش، به مهمترین نکته بحث پرداخت و اشاره کرد که لازمه نظریه "رویا انگاری وحی" انکار دینداری است که منجر به انکار معاد و نبوت و جزا و پاداش می شود.
 در پایان این نشست علمی، جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد.

جهاددانشگاهی و واحدهای سازمانی آن در یک نگاه