امروز دوشنبه 08 خرداد 1396 -

دکتر طیبی مطرح کرد: آمادگی جهاددانشگاهی برای پذیرش مسوولیت ملی در حوزه گردو

رییس جهاددانشگاهی در نشست بررسی طرح اصلاح باغ های گردو که با حضور محمدمهدی مفتح نماینده مردم تویسرکان در مجلس شورای اسلامی، مهندس محمدعلی طهماسبی معاون باغبانی وزرات جهاد کشاورزی، حبیب مومیوند فرماندار تویسرکان، حجت الله شهبازی معاون امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان و روسای جهاددانشگاهی تهران و همدان برگزار شد، اظهار کرد: در بحث گردو هم علاقه داریم مأموریت ملی به این نهاد واگذارشود وما هم مسوولیت کار را هم بپذیریم تا مشکل رفع شود.
تاریخ : دوشنبه 17 آبان 1395

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، دکتر سید حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی در این نشست که در دفتر مرکزی این نهاد برگزار شد، گفت: نگاه جهاددانشگاهی به حل مسایل کشور نگاه علمی و کاربردی است.
وی در ادامه افزود: این نهاد سندی را تحت عنوان نقش جهاد در اجرای نقشه جامع علمی کشور در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب کرده و در راستای این سند به دنبال مأموریت های کلان است که چند موضوع هم تصویب شده است. یکی از مباحث طرح های کلان تکرار پذیر است که دانش آن هر بار از خارج خریداری می شود(مانند کارخانه سیمان، راه آهن و ...). در این زمینه نیاز به انتقال دانش داریم تا باقی کارها را خودمان انجام دهیم.
دکتر طیبی بیان کرد: چرا ما باید با وجود داشتن 110 کارخانه سیمان، دستگاه و ماشین آلات اصلی آن را از خارج تهیه کنیم؟
وی در ادامه تصریح کرد: بحث بعدی در حوزه مسایل ملی کشور است که پژوهش های آن را خودمان انجام می دهیم، در این حوزه نیز می تواند به جهاد مأموریت های کلان ملی واگذار شود.
دکتر طیبی با اشاره به انجام کارها به شکل مأموریت محور افزود: در کشور به ویژه در حوزه پژوهش مأموریت محور کار نمی کنیم.
وی در ادامه با بیان این که در حوزه گردو کار خوبی در سازمان جهاددانشگاهی تهران انجام شده است، اظهار کرد: در سال 85 تا 89 که بنده عهده دار مسوولیت جهاد بودم دنبال این بودیم که یک مأموریت کلان ملی به جهاد واگذار و مسوولیت هم خواسته شود؛ یعنی موضوع تا حل مسأله پیش رود.
رییس جهاددانشگاهی اظهار کرد: در بحث گردو هم علاقه داریم مأموریت ملی به این نهاد واگذار شود وما هم مسوولیت کار را بپذیریم تا مشکل رفع شود. طرح جامع گردو خیلی خوب است. اما باید فاز به فاز اجرا گردد و به عنوان مثال یک فاز آن به جهاد واگذار شود و این نهاد در قبال آن پاسخگو باشد.
وی در ادامه افزود: مجموعه جهاد نگاه علمی به حل مسأله دارد و پای موضوع بوده و پاسخگو است و حاضر است مسوولیت ملی بپذیرد، زیرا گستره جغرافیایی کار این نهاد کل کشور است و تمام استان ها دارای جهاددانشگاهی می باشد. در حال حاضر نیز به تمام واحدها گفته شده که باید با توجه به مزیت های استان دارای کار شاخص در سطح ملی باشند که جهاددانشگاهی همدان بحث گردو را انتخاب کرده است.
دکتر طیبی بیان کرد: باید توجه داشت که استان همدان دارای پتانسیل در حوزه های دیگر همچون سفال و سرامیک و سیر هم هست که می توان روی آن ها نیز کار کرد. در حال حاضر نیز پی گیر این طرح ها هستیم.

نماینده مردم تویسرکان در مجلس شورای اسلامی:
اصلاح گردو هم گامی دولت با جهاددانشگاهی را می طلبد

در ادامه محمدمهدی مفتح نماینده مردم تویسرکان در مجلس شورای اسلامی گفت: زمینه های کاری خوبی در تویسرکان وجود دارد، مانند سیر، گردو سفال. باید گفت کارهایی که در لالجین انجام می شود در شهرفرسفج این استان هم انجام می شود، اما این شهر کارهای دیگری را انجام می دهد که دارای ارزش چندانی نیست. ما به دنبال این هستیم که سفال را در این شهر مطرح کنیم که اگر کمک شود بستر فراهمی در این شهر وجود دارد.
وی افزود: در حوزه گردو دولت باید در کنار جهاددانشگاهی مسوولیت داشته باشد. زیرا وقتی که می خواهیم برای انجام این کار باغ های مردم را بگیریم در قبال زندگی آن ها پاسخگو باشیم. در نتیجه اگر بخواهیم این طرح اجرایی شود به سه ضلع جهاد، وزارت جهاد کشاوری و مردم نیاز داریم.
برای این کار در وهله اول اصلاح باغات و درختان کهنسال گردو و در وهله دوم صنایع دیگر آن مانند بسته بندی، پوست، چوب و ... باید مورد توجه قرار گیرد.

معاون باغبانی وزرات جهاد کشاورزی بیان کرد:
30 درصد صرفه جویی در مصرف آب، دستاورد اجرای طرح گردو

در ادامه طهماسبی در رابطه با طرح اصلاح باغ های گردوی تویسرکان گفت: نبود ارقام مناسب و شناخته شده، پایین بودن عملکرد، تغییر شرایط آب و هوایی، آسیب ناشی از تنش های محیطی، پراکندگی باغات و بهره بردارن، باغات قدیمی، متروکه و غیر اقتصادی، مدیریت باغات و کمبود صنایع و مکانیزاسیون مرتبط از چالش های گردوی تویسرکان است.
وی در ادامه به پتانسیل های گردوی تویسرکان اشاره کرد و افزود: سابقه و شهرت تویسرکان برای گردو، سطح باغات گردو، اقلیم مناسب برای پرورش گردو، امکان افزایش تولید، درآمد، اشتغال، صادرات، وجود نیروی انسانی ماهر و زحتمکش و علاقه مند و وجود دانش فنی بومی کشی و پرورش گردو از جمله این پتانسیل هاست.
طهماسبی در رابطه با دستاوردهای اجرای طرح گفت: افزایش عملکرد در هر هکتار از 1130 کیلوگرم به 4 هزار کیلوگرم، افزایش میزان تولید از 3390 تن به 12 هزار تن، تولید محصول با کیفیت و یکنواخت، تولید سالانه 15 میلیون پیوندک، 30 درصد صرفه جویی در مصرف آب و پایداری منابع تولید، گسترش صنایع مرتبط با گردو، افزایش دانش فنی، علمی و اجرایی باغداران و ... را می توان از دستاوردهای اجرای این طرح دانست.

رییس سازمان جهاددانشگاهی تهران مطرح کرد:
نیاز به 6 تا 7 میلیون نهال اصلاح شده گردو در کشور

در ادامه شریفی زاده رییس سازمان جهاددانشگاهی تهران اظهار کرد: برداشت و نگاه ما این است که به راحتی می توانیم این موجی را که در حوزه گردو ایجاد کردیم به سمت استان ها بفرستیم، که یکی از آن استان ها همدان و شهر تویسرکان است.
وی افزود: برای این موضوع نگاه ما همکارانه و همیارانه است؛ یعنی حس می کنیم ظرفیتی در کشور وجود دارد و مسوولان در تصویب برنامه ششم و بودجه می توانند به این موضوع توجه کنند تا حمایت هایی صورت بگیرد و اثربخشی آن را در کشور شاهد باشیم.
شریفی زاده با اشاره به این که "گردو"، موضوعی است که 15 سال روی آن کار شده است گفت: ابعاد موضوع را کامل شناختیم و نگاه صرفا تولید یک نهال نیست. قرار است نژادهای برتر را معرفی کنیم و افتخاری برای ما باشد.
وی تصریح کرد: تلاش این است که بخش خصوصی را هم درگیر کنیم. زیرا گردو محصولی است که از تمامی اجزای آن(چوب، پوست، برگ و ...) می توان استفاده و اشتغال هم ایجاد کرد.
رییس سازمان جهاددانشگاهی تهران اظهار کرد: پیش بینی این است که در کشور حداقل نیاز به 6 تا 7 میلیون نهال اصلاح شده گردو داریم.
گفتنی است، حبیب مومیوند فرماندار تویسرکان، حجت الله شهبازی معاون امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان و رییس جهاددانشگاهی همدان از دیگر حاضران دراین نشست بودند که هر یک به بیان پیشنهادهای خود در رابطه با اصلاح باغ های گردو پرداختند.