امروز يكشنبه 03 ارديبهشت 1396 -

رییس جهاددانشگاهی واحد استان قم: خشکسالی دریاچه نمک، موجب افزایش مهاجرت خواهد شد

رییس جهاددانشگاهی استان قم گفت: ادامه روند خشکسالی و غفلت از آن قم را به شهری غیرقابل سکونت تبدیل می کند و موجب افزایش مهاجرت خواهد شد.
تاریخ : چهار شنبه 05 آبان 1395

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد استان قم، محمدابراهیم فقیه زاده سه شنبه چهارم آبان ماه در نشست علمی قم پژوهی با موضوع "ضرورت احیای دریاچه نمک قم" با بیان این که روستای قاسم آباد سفلی در 15 کیلومتری قم با شن های روان مدفون شده است، گفت: ادامه روند خشکسالی و غفلت ما از این مساله بسیار مهم، در آینده شهر قم را نیز غیرقابل سکونت خواهد کرد.
وی ادامه داد: امروز ناسا و برخی مجامع علمی بین المللی عنوان کرده اند که در آینده بخش اعظمی از خاورمیانه خشک خواهد شد، بنابراین ما باید از هم اکنون با مدیریت هوشمندانه و عزم و اراده ملی به مقابله با آثار خشکسالی بپردازیم.
فقیه زاده با اشاره به کاهش 60 درصدی رطوبت هوا در شرق استان قم، مقابله با خشکسالی و کاهش آثار زیانبار آن را یک کار میان رشته ای دانست و گفت: اگر ما نتوانیم به درستی معضل خشکسالی را مدیریت کرده و برنامه ریزی درستی نداشته باشیم، جنگ و نزاع های داخلی و خارجی بر سر مساله آب بعید نخواهد بود.
وی با اشاره به خشکسالی های گسترده در چند سال گذشته در کشورمان به ویژه در استان قم، خاطرنشان کرد: امروز با هجوم مردم برای برداشت از سفره های آب زیرزمینی، حوزه های آبریز به شدت دچار فرونشست شده و حتی اگر بارندگی زیاد هم باشد، حفره های میان لایه ای زمین که آب آنها خارج شده و زمین فرونشست کرده است، هرگز پر نخواهند شد.
رییس جهاددانشگاهی استان قم اظهار کرد: در صورتی که چنین اتفاقی برای شهر قم رخ دهد ما شاهد مهاجرت مردم خواهیم بود، اما متاسفانه دیگر مناطق کشور نیز از این چالش جدی در امان نخواهند بود.
وی ادامه داد: امروز طبیعت قهر خود را نسبت به انسان ها آغاز کرده و تغییرات آب و هوایی و اثرهای آن به سرعت در حال رخ دادن است.
فقیه زاده با اشاره به راه اندازی مرکز تحقیقات کویری در منطقه جنت آباد و تحقیق در رابطه با گیاهان مقاوم به شوری و کم آبی، گفت: متاسفانه امروز با خشک شدن دریاچه نمک و دشت مسیله و از میان رفتن پوشش گیاهی در این مناطق، با کوچکترین بادها شاهد هجوم گرد و غبار و ریزگردها به شهر قم و دیگر مناطق مرکزی کشور هستیم.
وی با بیان این که باید با مدیریت سبز و تلاش برای توسعه پایدار، در اندیشه حفظ محیط زیست و منابع طبیعی برای نسل های آینده باشیم، خاطرنشان کرد: به طور حتم همه مردم و مسئولان باید در این عرصه حضور جدی و متعهدانه داشته باشند و انجام تحقیقات علمی گسترده برای دستیابی به راهکارهای مناسب در این جهت در دستور کار قرار بگیرد.
رییس جهاددانشگاهی استان قم اظهار کرد: برای حل بحران آب نمی توان تنها به دانشمندان در رشته آب و خاک تکیه کرد و رفع این دغدغه کاری بین رشته ای است در حقیقت توسعه پایدار نیازمند مطالعات بین رشته ای است و استان می تواند در این خصوص برای حل بحران آب موفق باشد.
فقیه زاده وی با بیان این که حضرت یوسف(ع) با علم بر قحطی و خشکسالی در زمان خود به مقابله با آثار منفی و زیانبار آن اقدام کرد و می توانیم ایشان را الگوی مدیریت سبز بدانیم، گفت: خسکسالی و قهر طبیعت قابل مدیریت است و قرآن کریم با صراحت تدبیر و مدیریت را روایت می کند لازمه حل بحران خشکسالی، مدیریت هوشمند، اطاعت و مشارکت جمعی است.