امروز سه شنبه 05 ارديبهشت 1396 -

توسط جهاددانشگاهی صورت می گیرد؛ کشت پایلوت گیاه دارویی "ماریتیغال" در خراسان شمالی

به همت جهاددانشگاهی خراسان شمالی و با همکاری سازمان جهادکشاورزی استان و بخش خصوصی برای نخستین بار کشت گیاه دارویی "ماریتیغال" در استان انجام شد.
تاریخ : چهار شنبه 05 آبان 1395

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان شمالی، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان، در خصوص اجرای این طرح با اشاره به اینکه این استان از ظرفیت و تنوع ژنتیکی فراوانی در خصوص گیاهان دارویی برخوردار است، گفت: طی اجرای این طرح جهاددانشگاهی واحد خراسان‌شمالی طرح‌های تحقیقاتی درباره اینکه آیا کشت این گیاه در این استان از ماده موثره کافی برخوردار است یا خیر را انجام می‌دهد.
محمدعلی شریکیان افزود: هم اکنون برای اجرای فعالیت‌های تحقیقاتی، این گیاه دارویی در شهرستان مانه و سملقان به صورت آزمایشی در حال کشت است و باید بررسی‌های لازم در خصوص میزان مواد موثره موجود در این گیاه انجام شود.
وی ادامه داد: بعد از انجام بررسی‌ها، اگر میزان مواد موثره موجود در این گیاه به اندازه کافی بود سازمان جهاد کشاورزی، کشت، توسعه و مسایل ترویجی را انجام خواهد داد.
شریکیان اظهار کرد: یکی از تاثیرهای این گیاه بر روی بیماری‌های کبدی است و در صورت کشت انبوه این گیاه بازارهای خوبی نیز برای خرید این محصول وجود دارد.
در ادامه محسن رحمانی معاون پژوهشی و فناوری جهاددانشگاهی خراسان شمالی نیز در این خصوص گفت: مطالعه بر روی "ماریتیغال" با رویکرد بررسی پتانسیل این گیاه جهت فراوری، تولید و بهره‌برداری، با همکاری بخش خصوصی، سازمان جهاد کشاورزی و جهاددانشگاهی آغاز شده است.
وی افزود: در این راستا بخش خصوصی کشت این گیاه، جهاددانشگاهی ارایه دانش فنی، مشاوره و آموزش و جهاد کشاورزی سیاستگزاری و حمایت از این طرح را بر عهده گرفته‌ است.
رحمانی با بیان اینکه از گیاه ماری‌تیغال، دارویی با نام  لیورسیل توسط پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی تولید می‌شود، افزود: این گیاه در درمان برخی بیماری‌ها از جمله بیماری‌های کبدی و  دیابت موثر است.
وی همچنین با اشاره به قابلیت‌های جهاددانشگاهی در عرصه گیاهان دارویی توضیح داد: پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی پس از 18سال مطالعه توانسته است علاوه بر تولید بذر و نشاء استاندارد برای استخراج ماده موثره گیاهان دارویی، به‌عنوان آزمایشگاه‌ مورد اعتماد سازمان‌های استاندارد و دامپزشکی، آنالیزهای مورد نیاز در حوزه گیاهان دارویی را انجام دهد.
معاون پژوهشی و فناوری جهاددانشگاهی خراسان شمالی گفت: در حال حاضر این پژوهشکده با اعضای هیأت علمی و کارشناسان متعددی در چهار گروه پژوهشی "بیوتکنولوژی"، "فارماکولوژی"، "فارماکوگنوزی" و "کشت و توسعه" و یک مرکز خدمات تخصصی در زمینه‌های مطالعاتی مرتبط از قبیل شناسایی، کشت و به‌زراعی، بیوتکنولوژی، آنالیز مواد موثره گیاهی، فرمولاسیون و تولید فرآورده‌های دارویی گیاهی و گیاهان دارویی فعالیت دارد.
رحمانی افزود: جمع‌آوری، شناسایی و ارزیابی گونه‌های ارزشمند گیاهان دارویی کشور، تولید بذر، کشت و پرورش گیاهان دارویی، شناسایی، استانداردسازی و فرمولاسیون فرآورده‌های طبیعی بر پایه مستندات طب سنتی و مدرن و تولید نیمه‌صنعتی ترکیبات طبیعی و نیمه ‌سنتتیک، پژوهش در راستای شناسایی اثرات درمانی داروهای گیاهی، بهینه‌سازی روش‌های ریزازدیادی گیاهان دارویی از طریق کشت بافت و تولید متابولیت‌های ثانویه از طریق کشت سلول از جمله توانمندی‌های این پژوهشکده است.
ماریتیغال (خار مریم) با نام علمی Silybum marianum عضوی از خانواده کاسنی (Asteraceae)است.