امروز جمعه 24 آذر 1396 -

تهيه و نگهداری کلکسیونی با بیش از 350 رده سلولی گونه های در معرض انقراض در مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران

بانك سلول‌های انساني و جانوري مركز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران موفق به تهيه و نگهداری کلکسیونی با بیش از 350 رده سلولی از گونه های مختلف دام های در معرض انقراض کشور شد.
تاریخ : شنبه 17 مهر 1395

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، دکتر سید ابوالحسن شاهزاده فاضلی رییس این مرکز، در خصوص اجرای این پروژه ملی که در راستای حفاظت و نگهداری از این ذخایر ژنتیکی ارزشمند کشور انجام‌گرفته است، گفت: ایران از لحاظ تنوع ژنتیکی دامی از جمله کشورهای کم‌نظیر جهان بوده و در مواردی انحصاری بوده ولی متأسفانه این سرمایه عظیم و گرانبهای الهی در معرض تهدید جدی بوده و ازنظر بسیاری از متخصصان بعضی از نژادهاي بومی در حال انقراض و یا در شرایط بحرانی ارزیابی می‌گردند. حفظ این نژادها و تنوع ژنتیکی به تولیدکنندگان اجازه و امکان بهره‌برداری از پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های ناشناخته آنان را می دهد. همچنین می توان با استفاده از این تنوع ژنتیکی به خصوصیات و صفات جدید از جمله مقاومت در برابر تغییرات اقلیم و بیماری‌های گوناگون و تولید محصولات جدید دست یافت و در جهت توسعه پایدار در تغذیه، کشاورزی، بهداشت و غیره استفاده نمود.
وی افزود: باوجود نژادهای مختلف دامی در کشور به علت عدم توجه لازم به شناسایی قابلیت هاي آنها، آمیخته گری هاي بین نژادي و همچنین عدم برنامه در جهت حفظ نژادهاي اصیل و بومی، آسیب هاي بسیار شدیدي به ذخایر ژنتیکی کشور وارد شده است. لذا توجه به حفظ این ذخایر ژنتیکی کشور ضرورتی غیرقابل‌انکار است. لذا مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در راستای حفاظت از این ذخایر ژنتیکی ارزشمند و همچنین ارایه خدمت به مراکز تحقیقاتی، پژوهشگران و دانشجویان، بیش از 350 رده سلولی از گونه هایی نظیر اسب کاسپین، شتر دوکوهانه، گاو سیستانی، بز مرخز، گوسفند مغانی، گاو گلپایگانی، ماهی آزاد، یوزپلنگ ایرانی و چندین گونه و نژاد دیگر تولید را نموده است. هر کدام از گونه ها و نژادهای فوق دارای خصوصیات و به عبارتی ترکیب ژنتیکی منحصر بفردی هستند، که متاسفانه در خطر انقراض قرار گرفته است.
فاضلی خاطرنشان کرد: با توجه به موارد ذکر شده و اینکه پژوهش‌های محدودی در این نژادها انجام‌ گرفته است، لزوم حفاظت از این دام ها و تولید رده سلولی و انجام پژوهش‌های بنیادی و ژنتیکی در این نژادهای در خطر انقراض، بسیار ضروری و با اهمیت است.
گفتنی است، اين کلکسیون به‌عنوان منبعي سهل‌الوصول و آماده براي تحقيقات ژنتيك، اصلاح نژاد، همانندسازی و... در اختيار محققان علاقه‌مند قرار دارد. مشخصات رده‌های سلولي، همراه با اطلاعات مربوط شامل شناسنامه حيوان، شناسنامه سلول و عكس حيوان از طريق سايت مركز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي ايران در دسترس است.

جهاددانشگاهی و واحدهای سازمانی آن در یک نگاه